Возила засновани на „Славјанка“ кои нѐ импресионираа во пракса

Возила засновани на „Славјанка“ кои нѐ импресионираа во пракса

Електромоторите со комбинирани намотки „Славјанка“ одамна ја докажаа својата супериорност, како во лабораториските испитувања така и во пракса. Но, некои примери на примена на технологијата на возила оставија посебен впечаток.

Рударската електрична локомотива „Ера“

Технологијата „Славјанка“ ја зголеми работната продуктивност на рударите во областа Донецк за двапати, а притоа ја намали и потрошувачката на енергија! Во 2013 год., наместо обичен мотор, во електричната локомотива „Ера“ во Донецк беше вграден електромотор со комбинирани намотки. Пред да биде заменет моторот, локомотивата „Ера“ влечеше 5 вагони со јаглен, а по замената тој број се зголеми на 11 вагони, кои ги влечеше и по нагорнина. Тежината на товарот беше двапати поголема и изнесуваше 100 тони, при што моторот ја задржа својата стандардна температура без да се загрее.

„Запорожец“ ZAZ-966

Овој автомобил го победи електричниот автомобил „Тесла“ и ја освои наградата од публиката на маратонот за електрични автомобили „Киев — Монте Карло“ во 2015 год. Автомобилот беше модернизиран со примена на технологијата „Славјанка“ специјално за оваа трка. „Запорожец“ пропатува 10 земји и помина растојание од речиси 3.000 километри без да има никаков проблем. Беше петти во вкупниот редослед, а втор меѓу модернизираните електрични возила.

Трицикл Bajaj Maxima

Благодарение на моторот заснован на „Славјанка“, нашиот тук-тук успеа да помине околу 3.000 километри користејќи само соларна енергија. Во 2023 год., трициклот изработен од производственото претпријатие „Ресурс“ учествуваше во трка на соларни возила низ планинските подножја и пустината во Казахстан. Во трката која траеше 24 дена, моторот не се прегреа и не откажа ниту еднаш, иако влечеше возило тешко речиси половина тон!

Ова во никој случај не е лимитот на потенцијалот на технологијата „Славјанка“, а транспортот е само едно од полињата во кое таа може да се користи. Моторите со комбинирани намотки, кои „Совелмаш“ ги развива од нула, се уште поефикасни и посигурни. Според тоа, со инвестирањето во нашиот проект, станувате косопственици на уникатно претпријатие.

ИНВЕСТИРАЈТЕ